Me, myself and I
October 17, 2020 - November 15, 2020 - BLACK SWAN Gallery, Brugge

Groepstentoonstelling

 

blackswangallery.be

Memories
May 02, 2020 - August 29, 2020 - Adornes domein, Brugge

Solo-tentoonstelling / Curator: Véronique de Limburg Stirum

 

http://www.adornes.org

Daisies by night (Dag-oogjes in de nacht)
March 20, 2020 - April 19, 2020 - Ter Posterie, Roeselare

Met: Steven Baelen, Wim Bouciqué, Johan De Wilde, Carole Vanderlinden, Tatjana Gerhard, Malgorzata Maria Olchowska, Birde Vanheersynghels, Line Boogaerts, Ante Timmermans / Curator: Maaike Leyn

 

Madeliefjes zijn zonnetjes, maar dan in het klein en in het veelvoud. Het Engelse woord voor madeliefjes, daisies, is afgeleid van day-sees. De bloempjes met hun gele hartjes en witte blaadjes, gelijken niet alleen op zonnetjes, maar richten zich ook overdag naar zon. Tot de zon gaat slapen, dan sluiten ze hun witte blaadjes tot kroontjes rond de gele knop.

 

De titel “Daisies by night” verwijst naar de kwetsbare positie van de madeliefjes in de nacht. Zijn daisies ’s nachts nog steeds daisies of verdwijnen ze in het zwart van de nacht? Waar daisies overdag een fel bloemenveld vormen en uitnodigen tot lieflijke taferelen, verkleuren de gele knoppen ’s nachts tot vervaarlijk groen. De witte blaadjes lichten op tot een blauwe gloed, een diepgang die hun overdag vreemd is. Een ondoordringbaarheid die het maanlicht reflecteert. In het donker dansen de zwarte stengels met de kroontjes op het ritme van de wind.

 

Deze tentoonstelling gaat over dag-oogjes in de nacht, of nacht-ogen. De indrukken van vorm, geur of kleur die de nacht ons brengt. De lijn van een dak of de witte vlekjes van een boom. Want ’s nachts zie je meer, omdat de details dan slapen. Tekenaars tekenen omhulsels, maken abstracties van wat ons omringt.

 

Als kind probeerde ik tot de kern van het madeliefje te komen. Zorgvuldig haalde ik blaadje per blaadje van de gele knop af. Daarna ontdeed ik de bloem van haar stengel, om uiteindelijk de gele knop te verpulveren tot niks nog overbleef en ik de kern nooit vond.

 

Ook de tekenaar dissecteert, maar hij houdt zich in. Om vorm te suggereren dwingt de tekenaar zijn tekening tot het punt waarop de tekening openbreekt. Maar precies op dat moment stopt hij, om het geheim van de “madeliefjes” niet te verraden. Zo bouwt de tekenaar een spanning op die nieuwsgierigheid wekt voor het mysterie van de dag-oogjes. Want wie zijn die kleine bloempjes met hun vreemde zonnerituelen?

 

Verwacht je niet aan tekeningen met madeliefjes, maar vooral aan gevoelige observaties van de ons omringende wereld waarvan we de toedracht niet begrijpen. De tekenaars nemen je mee op het pad van de nacht om te tasten in het duister.

 

(Tekst: Maaike Leyn)

 

Daisies

Pimp and Plastic, workshop, Muzee
November 17, 2019 - Ostend

Pimp and Plastic, workshop, Muzee, Oostende

Plastiek-zakken worden binnenkort vintage, we zullen ze ooit nog koesteren!

 

IMG 5284

Working visit
September 22, 2019 - September 17, 2019 - Charkov(UKR)

Verslag van de biënnale voor jonge kunst in Charkov, Oekraïne, in opdracht van Kunstenpunt

https://www.kunsten.be/kalender/10672-werkbezoek-rond-beeldende-kunsten-aan-charkov-kiev-oekra-ne-

Muzee workshops
May 10, 2019 - Oostende

Creatieve workshops en gids in Muzee (sinds 2018)

 

IMG 2683

Artopia
April 27, 2019 - Kortrijk

Artopia, expo TEXtival, curator: Nele Van Canneyt, Kortrijk

Een oude textielfabriek, graffiti, een over-enthousiaste curator en negen kubussen van 2x2x2 getransformeerd tot installaties. Bios is mijn botanische serre waarin de mens toevlucht zoekt om te overleven op plekken waar vooralsnog geen leven mogelijk is.

 

asielmetgraffiti3

Over land en water
April 16, 2019 - March 23, 2019 - Beernem

Over land en water, 23/3 - 16/4, curator: Sjoerd Osinga, Beernem

Met: Anne De Maesschalck (B), Tjibbe Hooghiemstra (N), Christiaan Kuitwaard (N), Maaike Leyn (B), Dave Meijer (N), Piet Moerman (B), Krin Rinsema (N), Bruno Van Dyck (B) en Peter Holvoet-Hanssens (B)

 

IMG 2069

Lecture PXL-MAD School of Arts, Hasselt
March 07, 2019 - Hasselt
Overkant
February 16, 2019 - Oostende

Overkant, Met: Tiemke Gauderis, Elke D'haenen, Peter Depelchin, Matthieu Lobelle, Oostende

 

IMG 1921

In gesprek met Daan Rau
February 15, 2019 - Ostend
Impact van het hoogst Onwaarschijnlijke - Deel II EVOLUTIE
August 17, 2018 - September 16, 2018 - BLACK SWAN Gallery, Brugge

Met ‘Liquid City – Vloeibare Stad’ heeft Triënnale Brugge 2018 gezorgd voor de inspiratie van het tentoonstellingsconcept ‘De impact van het hoogst onwaarschijnlijke’ in Black Swan Gallery. Waar in de historische binnenstad van Brugge een kunstparcours is uitgezet met installaties van kunstenaars en architecten, is de galerie de plaats voor 1 tentoonstelling in 2 delen, waar kunst en architectuur eveneens zorgen voor kruisbestuiving.

 

In deze twee tentoonstellingen wordt beeld gegeven aan ‘ impact van het hoogst onwaarschijnlijke’, als symbool voor toevallige gebeurtenissen die ons leven kunnen bepalen. In de idee van de vloeibare maatschappij wordt niet alleen letterlijk verwezen naar water, maar ook naar verandering of onzekerheid, beweging en vernieuwing. Een toevallige gebeurtenis kan een gigantische impact hebben op ons persoonlijk bestaan, zoals een natuurfenomeen of een bijzondere ontmoeting. Vaak lijkt zoiets onvoorspelbaar, lijken we meer aandacht te hebben voor details en richten we ons vooral op wat we al kennen. Deze tentoonstelling wordt een creatieve broedplaats om stil te staan bij wat we misschien nog niet weten, is er aandacht voor voorspellingen, maar ook voor verrassingen.

 

Deel II focust op ‘Evolutie’, Tom Herck, Maaike Leyn, Marion Moskowitz, Ilona Plaum, Hans van der Ham en Romain Weintzem worden samengebracht om hun unieke visie op de evoluties waar de mens, de stad, de samenleving en het leven op zich , aan onderworpen worden, te materialiseren en ons stil te laten staan bij de impact van de alsmaar sterkere, abruptere, meer confronterende en vaak totaal onverwachte veranderingen.

 

Groepsshow gecureerd door Els Wuyts geïnspireerd door Triënnale Brugge 2018.

 

Deelnemende kunstenaars: Tom Herck – Maaike Leyn – Marion Moskowitz – Ilona Plaum – Hans van der Ham – Romain Weintzem

 

blackswangallery.be

Art Autun 2018 - Biennale d'Art Contemporain
July 07, 2018 - August 26, 2018 - Autun (FR)

Een eerste biënnale voor internationale hedendaagse kunst in drie historische locaties in Autun, een stad in het hart van de 'Bourgogne' (Fr). Het kunstenaarsduo Reniere&Depla(B), curatoren van dit project, maakt voor deze eerste editie een eigenzinnige selectie van kunstenaars uit de Lage Landen.

 

Ze verhalen wat hen op raadselachtige wijze ontroerde, verwonderde en bijbleef. De historische eenheid van Vlaanderen en Bourgondië in de 14de -15de eeuw is hun imaginaire kapstok om artistieke interacties en migraties te visualiseren die de tijd en de politiek-geografische constellaties overstijgen.

 

“Ce qui pèse et ce qui nourrit” Dit vers van R.M.Rilke reikt ons een sleutel aan tot een wereld waar geschiedenis, cultuur en territorialiteit wegen op ons dagdagelijkse leven maar meteen ook een impuls is, om op zoek te gaan naar de voedingsbodem in het andere en de anderen.

 

www.artautun.fr

 

autun